Reisseck Wadlbeisser – tek po 8971 stopnicah, 30.5.2015

stopnice reiseck

Ste že slišali za tek po stopnicah? Po navadi tovrstne tekme potekajo v visokih stolpnicah in so bolj popularne predvsem v tujini, kjer premorejo takšne zgradbe. V Sloveniji ima najvišja stolpnica okoli 550 stopnic. Danes pa se nas je nekaj Slovencev podalo na tekmovanje v Avstrijo v bližino Špitala po kar 8971 stopnicah. Tekma poteka po stopnicah ob gorski železnici, ki so namenjene vzdrževanju le te. Proga je zelo strma in že od samega začetka dobesedno “grizeš” do vrha. V le 3,5 kilometrih se je nabralo kar 1518 višinskih metrov. Tekmovanje poteka po principu kronometra, kar pomeni, da tekmovalci štartajo posamezno, v razmaku pol oz. ene minute. Take tekme mi niso ravno pri srcu, saj ne veš kako hitri so ostali in moraš sam držati nek tempo.

rajzek

Te tekme sem se udeležila že tretjič, in vsakič se mi je zdela nekaj posebnega. Lani mi je za tretje mesto zmanjkalo pičlih 8 sekund, zato sem si letos zadala cilj izboljšati čas in stopiti na zmagovalni oder. Štartala sem med boljšimi tekmovalci, saj so nas razvrstili glede na lanski čas. Najprej sem pospešila in že po nekaj metrih začutila težke noge. Tempo sem malo spustila, saj sem vedela, da me čaka še dobra ura tega “trpljenja”. Ker pred teboj ni tekačic, ki bi jih lovil, težko držiš taktičen tekmovalni tempo. Tako sem na prvih dveh tretjinah kar malo zaspala. Ura mi je napovedovala slabši čas od lanskega, zato sem vmes kar malo obupala. Nato me počasi dohitel eden od tekmovalcev, ki sem se mu odmaknila kar med tirnice. Opazila sem, da mi ta podlaga bolj ustreza, zraven pa si pomagam lahko še z jeklenico. Tako je on narekoval tempo in sem nadoknadila izgubljeni čas, na cilj pa prišla v času 1h 9min, kar je dobri dve minuti bolje od lani. Tako mi je uspelo stopiti še na eno stopničko višje – na tisto na zmagovalnem odru, in sicer na drugo. Verjamem, da se bom te tekme z veseljem še kdaj udeležila.

rajzekena

Naslednji teden me čaka tek na Ratitovec, ki  šteje za točke slovenskega in svetovnega pokala, hkrati pa je izbirna tekma za nastop na evropskem prvenstvu. Vedno bolj se mi zdi, da se lahko uvrstim med prve štiri Slovenke, kar bi pomenilo vstopnico za EP. Prvotno za letos tega ni bilo v planu, ker se mi je zdelo nedosegljivo, pa vendar opažam kar dober napredek od lani, zato bom zelo vesela, če mi uspe!

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s